1: Hva kan gjøre det lettere for deg med taleapraksi?
Du kan ha nytte av å snakke litt saktere slik at du får litt mer tid til å si de riktige lydene og ordene. Det kan også være nyttig å dele opp lange ord og setninger i kortere deler. Et annet tips er å bruke ansiktsuttrykk og gester for å være enda tydeligere på hva du vil. Hvis du står fast kan du prøve å si det på en annen måte, tegne det, eller du kan skrive det. Et annet tips er å la det ligge og heller prøve på nytt etter en stund.
2: Hvor ofte og hvor mye språktrening bør du få?
Du bør få intensiv logopedoppfølging på mer enn fem timer per uke. Vi vet at det har best effekt, men det kan være vanskelig å få til i praksis. Da er det bedre å ha intensive perioder for så å ta en pause.
3: Hvilke rettigheter har voksne med afasi eller talepraksi for logoped?
Du som har afasi eller taleapraksi, har behov for og rett til oppfølging av logoped. Du har rettigheter i Opplæringsloven og Folketrygdloven. Kommunen har en plikt til å gi deg logopedisk oppfølging. Om ikke logopedtilbudet fra kommunen er godt nok dekker HELFO utgifter til privatpraktiserende logoped.
4: Hva kan du med afasi eller taleapraksi gjøre selv?
Det er god trening å snakke med familie, venner og de rundt deg. Les, skriv og bruk språket aktivt. For noen kan det være fint å høre på lydbok eller en podcast. Du kan delta i lokale afasiforeninger, og kanskje finne nye interesser som gir deg en meningsfylt hverdag. Mobiltelefon, eller å ha penn og papir tilgjengelig kan være nyttige hjelpemidler for deg med afasi og taleapraksi.