Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Hedda Døli og Nina Helen Erikstad

Afasi og apraksi

Lær om afasi, taleapraksi og intenstiv språkopplæring.

  1. Hva er afasi?
  2. Hva er flytende afasi?
  3. Hva er ikke-flytende afasi?
  4. Hva er taleapraksi? 
  5. Hva kan gjøre det lettere for deg med taleapraksi?
  6. Hvor ofte og hvor mye språktrening bør du få?
  7. Hvilke rettigheter har voksne med behov for logoped?
  8. Hva kan du med afasi eller taleapraksi gjøre selv? 

Film: Afasi, taleapraksi og intensiv språktrening

Lær om afasi, taleapraksi og intenstiv språkopplæring. Ved Hedda Døli og Nina Helen Erikstad, logopeder i afasiteamet, Statped.

Oppsummering

Afasi er språkvansker etter en ervervet skade i hjernen. Afasi fører til vansker med å snakke med andre. Det kan være vanskelig å finne og uttale ord, å forstå det andre sier, å lese, og skrive.

Flytende afasi er en form for afasi. Du kan ofte snakke ganske uanstrengt, og kanskje snakke i samme tempo som tidligere om du har flytende afasi. Men noen ganger kan du si ord som ikke betyr noe, eller som betyr noe helt annet enn det du mente å si.

Ikke-flytende afasi er en annen form for afasi. Om du har ikke-flytende afasi er det vanskelig for deg å si ord og setninger. Du prøver gjerne ofte å rette opp det du har sagt, og du syns kanskje det er anstrengende å snakke. Mange med ikke-flytende afasi leter etter ord. For noen kan enkelte ord og setninger komme igjen og igjen, uten at det egentlig er det du vil si.

Taleapraksi er vansker med den motoriske programmeringen av talen. Det kan hende du opplever at munnen ikke helt gjør som du hadde tenkt eller planlagt. Ved taleapraksi er det nemlig vanskelig å viljestyre talen.

 

>> Gå videre til: Neglekt