Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
In Love with Lisbon
Foto: Clifford, unsplash.com

Også slagrammede kan fly og reise utenlands

Etter et gjennomgått hjerneslag ønsker de fleste å leve et så vanlig liv som mulig, og det å reise – inkludert å fly - er viktig for mange. - Selv om du har gjennomgått slag er det ingen grunn til å legge reiselysten på hylla, fastslår slagsykepleier Marita Lysstad Bjerke. Hun har to hovedanbefalinger: Snakk med fastlegen din og planlegg turen nøye.

Har du nylig hatt hjerneslag, bør du – uavhengig av reiseform, sted og reiselengde - ha en dialog med lege eller annet helsepersonell før du legger ut på tur. Selv en lengre innenlands biltur kan være krevende nok, og bør planlegges på forhånd: Pauser, forflytningshjelpemidler, hjelpemidler der du skal stoppe osv.

Marita Lysstad Bjerke, LHL
Marita Lysstad Bjerke, LHL

Hun minner om at du må gjøre en vurdering av stedet du skal feriere på, slik at du vet at det er tilrettelagt om du har problemer med forflytningen.

– Du må kanskje også gjøre en avveining mellom ulike hensyn. Store hotellanlegg kan være godt tilrettelagt for personer med forflytningsvansker, men utfordrende om du har problemer med å orientere deg eller blir påvirket av støy og mange mennesker. Snakk gjerne med hotellet før du bestiller slik at du vet hvordan det er, er rådet.

Hvordan er det å fly etter et hjerneslag?

– En generell regel er at du bør vente med å fly noen dager etter gjennomgått slag, inntil den medisinske situasjonen er stabil. Dette er også et krav fra flyselskapene sin side. Om du hadde bestilt feriereise før du ble syk, kan det være klokt å utsette den til du har energi til å gjennomføre reisen, anbefaler Lysstad Bjerke.

Hun oppsummerer ferieplanleggingen slik:

  • Ta med deg medisiner for hele oppholdet, og pakk den ned i håndbagasjen. Det er ikke sikkert at dine faste medisiner kan skaffes på feriestedet, og du må unngå å gå tom for livsnødvendige medisiner. Medisinliste bør du ha i håndvesken, og på engelsk om du skal til utlandet. Medisiner bør oppbevares i originalemballasjen, eller være i dosettboks med liste bakpå.
  • flyplasser bør du beregne ekstra god tid, slik at ikke stress påvirker reiseopplevelsen.
  • Om du er sprek, er det ingenting i veien for å planlegge og delta også på fotturer. Men vit på forhånd at du orker det, varme, sol og anstrengelser kan påvirke deg mer enn du på forhånd trodde.
  • Bruk støttestrømper om du skal sitte i ro over tid.
  • Det er ulike ønsker om aktiviteter, og det det er ikke sikkert at aktivitetene må legges på hylla, men to viktige ting må avklares på forhånd: Anbefaler din fastlege eller nevrolog/spesialist at du gjør dette?
  • Og dekker reiseforsikringen din en situasjon om det skulle skje noe?

Faste prosedyrer hos Norwegian

Flere har stilt spørsmål hva som skjer om man får symptomer på hjerneslag om bord i et fly. SlagNytt har spurt Norwegian hva som skjer hos de. Presseansvarlig Andreas Hjørnholm opplyser at selskapet har fastsatt prosedyrer for hvordan ulike situasjoner skal håndteres av personalet.

– De er trenet i å gi førstehjelp. Personalet testes årlig for å gjenkjenne symptomer på en rekke forskjellige sykdommer, som blant annet hjerneslag, forteller Hjørnholm.

Han opplyser at i tillegg til at det gis førstehjelp fra personalet ved behov, er det medisinsk utstyr om bord i flyet som kan anvendes til å stabilisere pasienten når det er nødvendig.

– Om bord vil det ved en akutt situasjon bli spurt om det finnes en lege eller en annen med medisinsk bakgrunn som kan bidra. Vi kontakter lege og ambulansefolk på jorden, så de er klare når vi lander. Samtidig sørger pilotene for å lande på nærmeste mulige flyplass for videre oppfølging, sier Hjørnholm.

Hjelp fra reisebyråene

Turoperatørene gjør oppmerksomme på at dessverre er ikke alle reisemål like godt tilrettelagt for funksjonshemmede.

– Ofte lønner det seg derfor å tenke stort fremfor smått – velg mer etablerte og større reisemål, fremfor de uberørte, små. Kanariøyene får for eksempel ofte skryt for å være rullestolvennlige, både Tenerife, Gran Canaria og Fuerteventura utmerker seg. Det samme gjelder for så vidt fastlandet og byer som Malaga. Også Kypros er kjent for å være relativt rullestolvennlig, og i Albania er det relativt enkelt å ta seg rundt både i Durres og Saranda, da promenadene her er bilfrie. I Hellas ville jeg nok anbefale Rhodos og Kreta fremfor noen av de mindre øyene, for her er det ofte bredere veier og enklere å ta seg rundt. Det finnes også flere hoteller her som tilbyr handikapvennlige rom, opplyser Beatriz Rivera, PR & Innholdsansvarlig i Apollo.

I likhet med Apollo er TUI behjelpelige med å finne konkrete reisemål.

– Vi ber deg gjøre oss oppmerksom på dine funksjonshemninger, uansett om de er synlige eller skjulte i forbindelse med bestillingen. Om du bestiller reisen hos en selger, kan du få opplysninger om reisemålet, samt dørbredde og tilganger til ramper etc. på de respektive hoteller. Gi oss de nødvendige detaljer om hvilke krav du har til en vellykket ferie, sier Nora Aspengren, som Communications Manager PR & Communications i TUI.

Også Siri Røhr-Staff, informasjonssjef i Ving Norge AS, er på tilbudssiden.

– Generelt sett vil jeg anbefale alle som har spesielle behov til å ta kontakt med oss per telefon eller chat, slik at vi kan tilpasse reisen best mulig.  Vi har flere hotell som er tilpasset funksjonshemmede, sier hun.

Viktig å reise

To som liker å reise er Vidar Brovold og Ann Solfrid Merula fra Jessheim. Vidar har hatt hjerneslag og har utfordringer knyttet til bevegelighet og språk. Men det stoppe ikke dem, selv om de opplever utfordringer i blant annet sikkerhetskontroller.

– Det meste lar seg gjennomføre bare man tar sjansen og planlegger godt, sier Ann Solfrid. 

Hun og Vidar har for eksempel reist på øyhopping i Hellas, har vært i småbåt ute på Stadhavet og de har kjørt bil mellom fjelltopper og landsbyer på små greske øyer.

– Livet går saktere, vi har mye både fysisk og mental bagasje, men det behøver ikke være dårligere. Alt handler jo om hva man sammenligner seg med, og vi har lyst til å fylle livet med nye opplevelser. Vi har bestemt oss for å leve og oppleve, sier de to, som håper koronasituasjonen snart er over, så kan bli en reise til sommeren.

Artikkelen er hentet fra hjernehelse- og hjerneslagmagasinet SlagNytt nr. 1 2020.

Forsiden til SlagNytt & Afasiposten nr 2, 2023

Les mer i magasinet SlagNytt & Afasiposten

SlagNytt & Afasiposten er LHL Hjerneslag og Afasi sitt magasin om hjernehelse, hjerneslag og afasi. Magasinet inneholder nyheter, temaartikler, kronikker og intervjuer med brukere og eksperter.

Se alle utgavene av Slagnytt & Afasiposten