Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Thoralf Bergersen med prate-smile-løfte-plakat
Foto: Siv Dolmen

LHL Hjerneslag og Afasi ivaretar slagrammede, personer med annen ervervet hjerneskade og pårørendes interesser, tilbyr fellesskap med andre som er i samme situasjon og gir våre medlemmer tilbud som kan bidra til en enklere hverdag og et bedre liv.

Om hjerneslag

Hjerneslag er en fellesbetegnelse for hjerneinfarkt (blodpropp) og hjerneblødning.

Hvert år rammes rundt 12 000 personer i Norge av hjerneslag, og om lag 70 000 lever med gjennomgått slag. Les om symptomer på hjerneslag.

Fakta om: Hjerneslag, hjerneinfarkt, hjerneblødning, hjernehinneblødning og drypp.

Om afasi

Afasi er språkforstyrrelse som følge av sykdom eller skade i hjernen. Afasi innebærer vansker med både å bruke og å oppfatte språk, og vansker med å lese og skrive. Hjerneslag er den hyppigste årsaken til afasi, men også hodeskader, hjernesvulster og andre sykdommer kan føre til afasi.

Aktuelt: Rehabilitering

Rehabilitering ved Hjerneslag, Skogli Helse- og Rehabiliteringssenter

Rehabiliteringsguide

En samlet oversikt over rehabiliteringstilbudet for slagrammede og personer med medfødt / ervervet hjerneskade og afasi i Norge.

Telefon

Rådgiving fra slagsykepleier

Slagsykepleier Marita Lysstad Bjerke har bred erfaring fra hjerneslagområdet, blant annet fra sykehus. Hun kan bistå med faglig veiledning og råd.

Telefon 22 79 90 10
Åpen: tirsdager kl 12–15, onsdager kl. 17–21

Telefon

Rådgiving fra logoped

Logoped Vanessa Seidler Krone har mer enn 15 års erfaring som logoped med spesialisering på afasi og andre ervervede logopediske vansker etter hjerneslag. Hun svarer på spørsmål om språk-, tale-, stemme- og svelgevansker.

Telefon 22 79 90 10
Åpen: tirsdager kl 17–20

Du kan også ringe opp med video: https://lhlorg.confrere.com/

(Slik ringer du opp med video)

Foto: Siv Dolmen

Hva skjer når du får hjerneslag?

Får du problemer med å prate, smile eller løfte, må du umiddelbart ringe 113.
Men hva skjer videre?

Vi følger gjennom denne arrangerte bildereportasjen en person som har fått symptomer på hjerneslag, som senere viser seg å være et hjerneinfarkt, det vil si slag forårsaket av blodpropp. Thoralf Bergersen fra Oslo, som stiller opp som markør her, har selv gjennomgått hjerneinfarkt.

Livet etter hjerneslag

Mange klarer seg bra etter et hjerneslag. Men et slag kan også føre til en ny og annerledes livssituasjon. Hjerneslaget kan svekke både den fysiske og psykiske helsen, og gi kognitive vansker. Hverdagen kan by på mange store og små utfordringer, og vår oppgave er å bidra til å gjøre den lettere:

Se alle våre tilbud og tjenester: Vi kan hjelpe deg

Tilbud

Likeperson i samtale

Likeperson

LHL Hjerneslag og Afasi har egne likepersoner for deg som hatt hjerneslag, afasi eller er pårørende.

LHL Hjerneslag Ung

Nettverk for deg som er ung slagrammet eller pårørende i alderen ca. 18–55 år. Gjennom våre lokale og regionale nettverk kan du treffe andre i samme situasjon.

Når språket forsvinner og samfunnet svikter

Det er helt ødeleggende plutselig å være uten språk. Når du heller ikke får nødvendig hjelp, svikter vi som samfunn.

Les debattinnlegget på Dagsavisen.no

Personlige historier

Med bare en velfungerende hånd, så var det ikke opplagt at det var klatring som skulle bli aktiviteten for Signe. I tillegg til vilje og stå på-kraft, bruker hun en spesialhanske

Klatrer i livets bratte bakker

Til tross for bare en velfungerende hånd, er ikke klatreveggen den største utfordringen Signe Karlsen Bøvolden (26) fra Oslo har gitt seg i kast med. Hun fikk hjerneslag som sjuåring.

Hjerneslag
Ida Juliana Hellum

Ida fikk hjerneslag som 16-åring

En sommerdag i 2015 sitter Ida Juliana Hellum hjemme i sengen sin i Son og leser bok. To uker senere våkner hun opp i en sykehusseng. Da er hun lam i halve kroppen og klarer ikke lenger å prate.

Hjerneslag
Frode og Gabrielle gir råd til andre i samme situasjon.

Intens trening ga fremgang!

Gabrielle var 9 år da hun fikk hjerneslag. Hun kunne knapt gå. Takket være hard jobbing og et unikt treningsopplegg, så kan hun nå løpe!

Hjerneslag
Johanne Marie Hemnes

Fighteren Johanne Marie

Da Johanne Marie Hemnes fikk hjerneslag som 18-åring måtte hun ikke bare kjempe mot en alvorlig sykdom, men også mot et helsevesen preget av dårlig organisering og store forskjeller i oppfølgingstilbud. Men 21-åringen er også et eksempel på hva god og effektiv rehabilitering, sammen med sterk egeninnsats og livsvilje, betyr for den som rammes av slag.

Hjerneslag